Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Činitelé ovlivňující rozmístění zpracování ryb a mořských živočichů 1.


Činitelé ovlivňující rozmístění zpracování ryb a mořských živočichů
1.

Zpracování ryb a mořských živočichů se lokalizuje do míst v blízkosti zdrojů, neboť mořské produkty bez zmrazení či jiné úpravy podléhají rychle zkáze. V minulém období byly hlavními centry zpracování ryb a mořských korýšů přístavy v rybolovných oblastech.

S postupným přechodem rybolovu do oblastí velmi vzdálených od mateřských přístavů je stále častěji využíváno zpracování ryb přímo v rybolovných oblastech na plovoucích zpracovatelských základnách. Velké plovoucí rybí závody (konzervárny) vlastní Japonsko, SNS, Norsko a celá řada především ekonomicky vyspělých států.

Přibližně čtvrtina úlovků určených ke spotřebě přichází na trh v čerstvém stavu. Ryby se zpracovávají mrazením (zhruba třetina upravovaných ryb), sušením, solením, uzením (přibližně 1/5 ryb) nebo konzervováním (asi 1/5 ryb).

Žádné komentáře:

Okomentovat