Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vývoj českého bankovnictví

Vývoj českého bankovnictví

V letech 1940 až 1950
- Tu je dvoustupňový systém. To znamená, že tu je Národní banka= banka bank. a Obchodní banky: Živnostenská banka, Tatra banka, Poštovní banka, Investiční banka.
V letech 1950 až 1989
- Vznik státní banky, která zahrnula do své činnosti všechny zmíněné banky. Výjimkou investiční banka, která funguje až do roku 1958. Nastolený jednostupňový systém. Státní banka převzala funkci emisní i obchodní banky.
Její činnosti:
- Poskytovala úvěry, vedla depozita podnikové sféře, dohlížela na ochranu měny, zjišťovala pokladní plnění státního rozpočtu, spravovala měnové rezervy státu, prováděla., kontrovala mzdový vývoj podnikové sféry.
Organizační struktura státní banky
- V čele: předseda banky, včele generální ředitel ( měnový a avizovaný úsek)
Další banky
- Investiční banka 1958, Státní spořitelna pouze pro soukromou klientelu , Živnostenská banka zaměření na zahraniční klienty. Československá obchodní banka.

Banky po roce 1990

Dvoustupňový systém
- Obchodní banky a centrální a emisní banky. Obchodní banky: universální a specializované
-

Banky se speciálními funkcemi
- Konsolidační banka: dnes Konsolidační agentura. Provedla očištění našich bank od špatných úvěrů. Dále pracuje na obnově bank. Záruční a rozvojová banka. Záruky ale i úvěrová činnost. Podpora rozvojovým programům. Exportní banka. Podpora vývozu a podnikové sféry.

Žádné komentáře:

Okomentovat