Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

směnky

Indosament směnky (rukopis)
1.) Je to převod směnek, písemné prohlášení, kterým se směnka převádí do vlastnictví někoho jiného
a) vyplněný indosament
Je tu podpis toho, kdo směnku převádí a název toho, kdo směnku kupuje, datum a místo.
b) Nevyplněný indosament
Je tu pouze podpis toho kdo směnku převádí

Akceptace směnky
- Provádí se v případě, že směnku vystavil věřitel, ne dlužník. Je tedy nutné, aby dlužník svůj dluh uznal (akceptoval). K tomu stačí podpis na líci směnky, kterým směnečník vyjadřuje souhlas s tím, že zaplatí.
- Směnečný Aval: akceptace směnky bankou
- Směnečné rukojemství:ručení za směnku třetí osobou.

Prolongace směnky
Při tomto úkonu dochází k posunutí doby splatnosti na dobu pozdější

Protest směnky
Veřejná listina, která je sepsána buď u notáře, nebo u soudu. Majitel směnky se tak může hojit i na nepřímých dlužnících. Pokud směnečník nezaplatí, může majitel směnky všechny osoby, které se na směnečně zavázaly, žalovat u soudu. Majitel směnky má větší šanci na vplacení částky.

Eskont směnky
Prodej směnky před dobou splatnosti, odkup provádí banka. Majitel dostane částku dřív a za to si banka ze směnečné sumy odečítá tzv. diskont (úrok, který platí majitel (původní) směnky ode dne eskontování směnky do dne splatnosti směnky). Čím je směnka odkoupena dřív, tím je diskont vyšší. Dále si banka sráží provizi (ze směnečné sumu banka dostává velký obnos). Banka se takto stává novým majitelem směnky. S původním majitelem směnky se banka v době splatnosti obrací nejdříve na původního dlužníka, v případě neplacení směnky přímým dlužníkem se banka obrací na žadatele o eskont a na něm vymáhá směnečnou sumu.

Žádné komentáře:

Okomentovat