Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zahraniční investice a čistý vývoz

Zahraniční investice a čistý vývoz
Pokud zahrneme do analýzy zahraničí, předpoklad volného mezinárodního pohybu kapitálu, musí se domácí úr. míra přizpůsobovat světové míře r W. Je to způsobeno úrokovou arbitráží – pokud jsou domácí a zahr. aktiva dokonalými substituty (investor je mezi nimi indiferentní, neliší se rizikem..) – vypůjčí si v zemi s nízkými sazbami a uloží si do země s vyš. sazbami – dosahuje takto arbitrážního zisku (bezrizikový zisk těžící z nestejných cen na různých trzích, zisk postupně mizí, protože provádění arbitráží způsobuje úpravu nabídky resp. poptávky tak, že se ceny přibližují). pozn. RL: arbitráže jsou ztěžovány transakčními náklady, neplatností dokonalé substituability, krátkými až žádnými časovými intervaly kdy je arbitráž možná.
r = r W
rozdíl mezi úr. sazbami se nazývá úrokový diferenciál. Např. domácí r = 8 %, rW = 4%
Je výhodné ukládat peníze v našich českých bankách, sníží se soukromé úspory S, zvýší se soukromé investice I – vznikající rozdíl mezi S a I musí být profinancován ze zahraničí (je vyplněn zahr. investicemi If tj. čistým dovozem kapitálu). Zajistí to úroková arbitráž. Platí I – S – (T-G) = -If (tj. čistý dovoz kapitálu).
Čistý dovoz kapitálu (zahr. investice do čes. bank v Kč, konverze měn) způsobuje to, že Kč apreciuje, což zhoršuje vývozní podmínky zboží a služeb z ČR (zboží placené pevnou cenou v Kč je pro zahraniční subjekty dražší, koupí ho méně), dovoz do ČR je naopak levnější (za stejnou cenu v EUR zaplatíme méně Kč) – to vede k deficitu zahraničního obchodu zboží a služeb.

Žádné komentáře:

Okomentovat