Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vnější rovnováha, Čistý vývoz a reálný měnový kurs

Vnější rovnováhy je dosaženo, když je saldo běžného účtu vyrovnávo opačným saldem finančního účtu. Nástrojem, který nastoluje vnější rovnováhu, je měnový kurz. Pro dovozce kapitálu platí –If = - NX. Pokud je země vývozcem kapitálu, platí: If = NX.

Čistý vývoz a reálný měnový kurs
* Závislost NX na změnách nominálního kurzu.
Pokud se znehodnotí Kč (např. z 30 Kč/EUR na 35 Kč/EUR), podporuje to vývoz, protože český vývozce který prodává v zahraničí zboží na cenu v EUR, při konverzi svých tržeb do Kč vydělá (resp. pokud si chce zachovat stejné tržby vyjádřené v Kč, může zboží v EUR zlevnit a to se tak stává více konkurenceschopné vůči zahr. zboží).
Pokud se zhodnotí Kč (např. z 30 Kč/EUR na 26 Kč/EUR), podporuje to dovoz, český dovozce který dováží do ČR za ceny v USD, zaplatí za zboží vyjádřeno v Kč méně.
* Závislost NX na změnách cenových hladin.
Pokles české cenové hladiny znamená zvýšení konkurenceschopnosti českého vývozu (lze prodat zboží které je v ČR levné v zahraničí za cenu v EUR, která nám po výměně do Kč přinese zisk).
Růst české cenové hladiny podporuje dovoz zboží z EUR, protože při prodeji v ČR lze za něj utržit více.
Shrnutí: čistý vývoz závisí na nominálním kurzu měny, ale také na poměru zahr. a domácích cen. Zavedeme proto pojem reálného kurzu ER.

Žádné komentáře:

Okomentovat