Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Deficit

Deficit ZO (PB-) je stejně velký jako původní čistý dovoz kapitálu (PB +). Celková platební bilance je pak vyrovnaná. Kurs Kč se ustálí na zhodnocené úrovni.
-If = -NX
V ČR je tradičně vyšší míra investic než míra úspor. Mezeru vyplňují zahr. investice.

Naproti tomu existují země, kteří jsou tradičně vývozcem kapitálu (např. Japonsko), soukromé úspory jsou vysoké. Rovnovážná úr. sazba nízká. Země, která má nižší r než rW, při volném mezinárodním obchodě, bude investovat v zahraničí, což vyplní mezeru mezi vysokými úsporami a níz. domácími investicemi. Investovat do zahraničí se Japoncům vyplatí, protože tam získají větší zhodnocení svého kapitálu (rW). To působí opět k přibližování sazeb.

Shrnutí: čistými vývozci kapitálu budou země, která mají relativně vysoké úspory vzhledem k domácím investičním příležitostem, čistými dovozci budou země s vyššími investičními příležitostmi než domácími úsporami.
Vliv veřejných rozpočtů:
Zvýšení rozpočtov. schodku vyvolává ceteris paribus růst obchodního schodku. Čistý dovoz kapitálu (a ve stejné výši i čistý dovoz zboží a služeb) ve výši I-S je totiž zvýšen o (T-G).

Sjednocení Německa – z vývozce kapitálu se stal dovozce kapitálu (investování do vých.něm.). USA se díky schodkům veř. rozp. v 80. letech staly z největš. světového věřitele největším světovým dlužníkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat