Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Čistý vývoz a reálný měnový kurs

ER = E * Pf / P (zahraniční cenová hladina přepočtená na Kč / česká cen. hladina), pokud vychází výsledek menší než 1, znamená to, že zahraniční zboží je reálně levnější (zahraniční cenová hladina je nižší než česká).
Reálný měnový kurz udává poměr zahraniční a domácí cenové hladiny (obě vyjádřené ve stejné měně) a tím měří relativní konkurenční schopnost zahraničního a domácího zboží.
Jelikož reálný měnový kurz měří relativní konkurenční schopnost zahraničního a domácího zboží, vyplývá z toho, že čistý vývoz závisí na reálném měnovém kurzu. Reálná depreciace domácí měny zvyšuje čistý vývoz zboží a služeb; reálná apreciace domácí měny snižuje čistý vývoz (popř. zvyšuje čistý dovoz) zboží a služeb.
Závislost čistého vývozu na reálném měnovém kurzu vyjadřuje funkce čistého vývozu

Změny nominálního měn. kurzu – jsou vyvolávány změnami peněžní zásoby. Když peněžní zásoba roste, zvyšuje se cenová hladina a je narušena vnější rovnováha ekonomiky – čistý vývoz klesá. Domácí měna pak nominálně depreciuje.
Když peněžní zásoba (ceteris paribus – tj. nemění se reál. Md, ani Pf) klesá – čis. vývoz roste – domácí měna apreciuje.
Vzorec ER = E * Pf / P
(ER se mění jen pokud se změní jen když se mění reálné úspory, investice, čistý vývoz, nezmění-li se ani Pf, musí být veškeré změny P doprovázeny proporciální změnou E). Změny peněžní zásoby nemají v dlouhém období vliv na reálný měnový kurz, nýbrž ovlivňují pouze nominální měnový kurz (jsou v dl. obd. neutrální).
Růst domácích investic ceteris paribus vyvolává reálnou apreciaci domácí měny. Výchozí kurs 30 Kč/EUR: Růst domácích investic (úspory se nezměnily) – tlak na růst úr. sazby – dovoz kapit. ze zahr. – narušení vnější rovnováhy (tlak na apreciaci) – zhoršení NX do té doby než se obnoví vnější rovnováha (kurz je nyní např. 25 Kč/EUR).
Růst úspor vede naopak k reálné depreciaci dom. měny.

Žádné komentáře:

Okomentovat