Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Trh zapůjčitelných fondů

Trh zapůjčitelných fondů
Investice představují poptávku po zapůjčitelných fondech a úspory představují nabídku zapůjčitelných fondů. Jde o přesun fondů od přebytkových jednotek (ukládají do bank) k deficitním (berou si úvěry).
Vliv veřejných rozpočtů: pokud je přebytek veř. rozpočtu, tyto peníze jsou uloženy do bank, stávají se nabídkou zapůjčitelných fondů – tj. zvýšení nabídky zapůjčitelných fondů. Posun křivky S doprava. Dojde ke snížení rovnovážné úr. míry. Rovnováha bude na vyšší úrovni investic I = S + (T-G). T-G je přebytek veř. rozp.
Pokud je deficit veřejných rozpočtů, stát si půjčí na jeho krytí u bank, ty mu půjčí (stát dluhy platí a je více věrohodný než třeba pekař, který si půjčí na provoz svého krámu) a sníží nabídku zapůjčitelných fondů soukromým subjektům. Křivka S jde doleva. Rovnovážná úroková míra se zvýší. Platí rovnice I = S + (T-G).
(kde (T-G) je záporné číslo, tj. deficit veř. rozp.)
pozn. RL: křivka úspor odvozena z mezičasové volby spotřebitele (současná vs. budoucí spotřeba), křivka investic je odvoz. z rozhodování výrobce s křivkou PPF mezi tím, zda peníze teď spotřebuje nebo je investuje a bude tak moci zvýšit bud. spotřebu. Pozn. mimo rámec MAE2: k tvaru PPF – pokud je hodně vyboulená, křivka I má spíše konkávní průběh. Ale ve většině učebnic se kreslí konvexní – je to pravda za určitých podmínek.

Žádné komentáře:

Okomentovat