Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kvantitativní teorie peněz a neutralita peněz

Kvantitativní teorie peněz a neutralita peněz
Vývoj: David Hume, , Irving Fisher, Keynes, další Cambridge, Milton Friedman.
Ms * Vy = P * Y (RL: dá se odvodit z původního M*VT=P*T). (Vy je důchodová rychlost obratu, VT je transakční rychlost, vyjádření s Vy je šikovnější, protože Y se dá snadněji v praxi měřit než T).
V je rychlost obratu peněz. Čím větší je rychlost, tím méně peněz v oběhu potřebujeme tzn. Md se zmenšuje – lidé poptávají méně peněž. zůstatků (pokud je peněz stejně, zvýší se cen. hladina). Např. historické změny naturální směna --> peníze; nebo zavedení elektronického pl. styku (karty, bankomaty..).
cambridgeská rovnice Ms = k * P * Y (Ms = Md).
Cambridgeská rovnice naznačuje, že V není dána jen technologickými změnami pl.styku, ale také faktory, které ovlivňují poptávku po penězích – tj. též úrokovou mírou! Nemusí být tedy konstantou.
Keynes označil závislost Ms ==> Yn za slabou, podle něj se růst Ms promítá také do V.
Friedman – nová kvantitativní teorie: Ms ==> Yn silná závislost (hlavně v dlouhém období).
Peníze nejsou neutrální v kr. období (1-2 roky) – ovliv. reál. úr.míru, reál. měn.kurz, reál.dom.produkt) – změny Ms se zčásti promítají do Y, zčásti do P.
Peníze jsou neutrální v dlouhém období – Ms ovlivňuje pouze cen. hladinu P, ostatní eličiny se nemění. Inflace je výlučně peněžní jev – jedinou příčinou inflace je nadměrný růst peněžní zásoby

Žádné komentáře:

Okomentovat