Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Domácí produkt a metody měření, agregátní výdaje, národní úspory a národní investice.

Domácí produkt a metody měření, agregátní výdaje, národní úspory a národní investice.
(hrubý) Domácí produkt je souhrn produkce (v peněž. vyjádření) vytvořený a realizovaný (prodaný) na daném území (např. v ČR) během jednoho roku. (je to tok, jde o přírůstek bohatství což je stav).
Hrubý vs. čistý – hrubý produkt obsahuje i obnovu kapitálu (amortizaci neboli odpisy) – jsou vydávány prostředky, aby se udržovaly výrobní prostředky, co zde jsou z minulých let. Čistý produkt je bez této částky – tj. jen to, co bylo přidáno navíc.
Národní produkt = domácí produkt + produkce vytvořená tuzemci (lidmi z ČR) v cizině – produkce cizozemců (zahraničních subjektů) v ČR.
Domácí produkt (statisticky vykazovaný) neobsahuje netržní činnosti (to co se neprodává za peníze – např. to co si člověk udělá sám (kutilství), co vymění s přáteli protislužbou apod., dále zde nejsou činnosti neevidované (práce načerno- melouchy), prostituce, nelegální činnosti) – šedá ekonomika resp. černá ekonomika (jsou snahy odhadnout a zahrnout do HDP). Obsahuje např. imputované nájemné – tj. pomyslné platby které by člověk platil za nájem, kdyby nebydlel ve vlastním domě.

Žádné komentáře:

Okomentovat