Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Investiční funkce

Investiční funkci zformulujeme jako závislost investic na reálné úrokové míře ceteris paribus.
Investoři využijí nejdříve ty nejvýnosnější investice, budou investice zvyšovat až do okamžiku, kdy se jejich výnosnost sníží na míru r. Mezní míra výnosnosti investice (výnosnost poslední pořížené investice) = r. To je optimum investora.
Investiční funkce je množina optim investorů při různých výších úrokových měr. (vztah reálná úr. míra v % na ose y, investice I v mld. Kč na ose x. Funkce je klesající (čím nižší je úroková míra, tím menší náklady obět. příležitosti, tím více investic je uskutečněno).
Optimistická očekávání investorů (očekávané zlepšení politické situace a pozice podnikatelů, snížení ceny ropy, tech. inovace) posouvají investiční funkci vpravo nahoru.
Tobinovo q
Definice pojmů:
tržní hodnota kapitálu je diskontovaná hodnota jejich budoucích výnosů (kapitál a.s. vynáší dividendu – tj. podíl na zisku). Je diskontována úrokovou mírou k současnosti (současná hodnota) – pokud úr. míra klesne, tržní hodnota kapit. výnosů se zvýší. RL: U akciových společností je trž. hodnota společnosti tvořena součtem diskontovaných hodnot výnosů vydaných akcií.
reprodukční náklady na kapitál jsou náklady, za které by bylo dnes možné firmu vybudovat. Ty jsou konstantní dány konstantní částkou.
q = tržní hodnota kapitálu / reprodukční náklady na kapitál.
Zvyšovat investice se vyplatí, pokud přírůstek tržní hodnoty kapitálu je vyšší než reprodukční náklady na tento nový kapitál. Tj. pokud q > 1. Pokud je q=1, firmy podrží kapitál ve stejné výši. pokud q<1, je výhodnější se části investic zbavit protože snížení reprodukčních nákladů bude větší než snížení tržní hodnoty firmy.
Pokud úroková míra poklesne, přiměje to firmy více investovat.. (r- ===> I +)

Žádné komentáře:

Okomentovat