Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Agregátně: Důchodový efekt věřitele

Agregátně: Důchodový efekt věřitele (při zvýš. resp. sníž. úr. míry) se vzájemně ruší s důchodovým efektem dlužníka – kumulace je blízká nule (jsou vždy dvojice dlužník-věřitel). Substituční efekt úrokové míry funguje – vztah spotřeby a úrokové míry je nepřímo úměrný (dlužníci i věřitelé mají tendenci nahrazovat současnou spotřebu spotřebou budoucí.
r (+) ==> souč. C (-).
Shrnutí: narozdíl od Keynese nejen závislost na přítomném důchodu, ale i na bud. důch. a úrok. míře.

Hypotéza životního cyklu (Modiglinani, Brumberg, Ando – 50. léta 20.stol.):
- bere v úvahu přítomný důchod, očekávaný bud. důchod.
- předpoklad, že člověk chce mít během života rovnoměrnou spotřebu
- v mládí si vypůjčí, ve středním věku vydělává více a splácí dluhy, pak spoří na důchod, ve stáří čerpá naspořené peníze.
- závěry: pokud dojde k předvídané změně důchodu (předem odhadnuta a zakalkulována do výše spotřeby již od začátku) – spotřeba subjektu se nemění.
- dojde-li k neočekávané změně důchodu, (např. trvalé zvýšení), člověk zvýší hladinu své spotřeby (za předpokladu že nechce zanechat dědictví – žije sám na sebe).
- spotřeba a úspory tedy závisí též na demografické struktuře společnosti
- výkyvy ve spotřebě během hosp. cyklů – tato teorie ok – je tam nejistota, jak bude hosp. pokles dlouhý a hluboký (nastávají neočekáv. změny důchodu).

Pozn. RL: ale přeci jen člověk asi tuší, že je to jen dočasné, recese – změnil by celoživotní úroveň spotřeby jen velmi málo – navíc dlouhodobé prac. smlouvy neumožňují snižovat mzdy jak se jim zlíbí – možnost firem jedině omezit poč. hodin práce týdně nebo zaměstnance propustit. Dle této teorie by měli výrazněji snižovat spotřebu jen ti, kteří jsou propuštěni. V praxi je možná snížení spotřeby větší než by odpovídalo této teorii – obavy, nejistota.. – subjekty to přestřelí.

Př.:Nelze tím ale vysvětlit odlišnosti ve spořivosti např. Japonců a USA. Kulturní tradice?
Př.2:České domácnosti více spotřebitelských úvěrů - levnější, dostupnější, důvěra v lepší budoucnost (a schopnost splácet)..

Žádné komentáře:

Okomentovat