Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V čem je význam amortizačních odpisů?

Amortizační odpisy jsou formou, pomocí níž se proces opotřebení eviduje. Současně vytváří předpoklady pro obnovu spotřebovaného fixního kapitálu, neboť odepsané hodnoty se shromažďují na amortizačním fondu. Na obnovu spotřebovaného kapitálu je zapotřebí vynakládat investice a v tomto případě hovoříme o obnovovacích (restitučních) investicích. Jsou součástí tzv. hrubých (brutto) investic: hrubé investice = čisté investice + obnovovací investice.




Co je to akumulace kapitálu?

Akumulace kapitálových statků je procesem, ve kterém se na základě investic vytváří nové kapitálové statky. Předpokladem je úspora prostředků, které je možno v investice proměnit. Obecně se akumulací rozumí proces přeměny peněžních prostředků v kapitál. Rozlišujeme mezi:
a) akumulací peněžní (úspory se zhodnocují v peněžní formě, tj. např. poskytnutím těchto peněz formou úvěru, který přinese úrok. Jinou možností je nákup cenných papírů, přinášejících důchod);
b) akumulací reálnou, která znamená využití peněžních prostředků k nákupu výrobních faktorů. Reálná akumulace kapitálu je tvořena čistými (netto) investicemi, tvorbou dodatečných kapitálových statků. Dodatečné kapitálové statky jsou základem rozšiřování výroby.

Žádné komentáře:

Okomentovat