Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Co rozumíme investicemi a jak je dělíme?c

Investicemi rozumíme tvorbu kapitálových statků. Rozlišujeme investice čisté a obnovovací (restituční). Jsou součástí agregátní poptávky a jejich předpokladem je vznik úspor, které je možno v investice přeměnit. Celkové důchody se v ekonomice rozdělují na spotřebu a úspory.

Jak se určuje výnosová míra kapitálu a v čem je její význam?

Výnosová míra z kapitálu je základním a nejdůležitějším měřítkem úspěšnosti volby investování. Je to roční čistý výnos na peněžní jednotku investovaného kapitálu (obvykle se počítá na roční bázi, v %). Firmy provádějí odhady potenciálních měr výnosu z různých investičních projektů tím způsobem, že nejprve vypočítají náklady spojené s nákupem potřebných kapitálových statků, poté odhadují roční příjmy (výnosy) a vydělí je vypočítanými náklady. Z možných investičních projektů vyberou tu variantu s nejvyšší mírou výnosu z kapitálu.

Pozn. V praxi se běžně používají kritérium NPV (čistá současná hodnota) nebo NFV (čistá budoucí hodnota), obě kritéria mají stejnou vypovídací schopnost a vybírá se investiční projekt s nejvyšší NPV nebo NFV.

Žádné komentáře:

Okomentovat