Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

8. Trhy nedokonalé konkurence

Vysvětlete vztah mezi technickým rozvojem a velikostí firmy.

Převratnost mnohých objevů v dějinách si nutně vynucovala zakládání nových výrobních jednotek nebo zcela zásadní rekonstrukci stávajících. Realizace mnohých byla možná jen s přechodem k výrobám ve velkém (hromadné výroby). Podstatnou a mimořádně významnou skutečností bylo, že investiční nároky nových kapitálových statků a technologií zpravidla překračovaly možnosti individuálních podnikatelů. Firmy v individuálním vlastnictví začaly být postupně nahrazovány nově vznikajícími společnostmi. Ty a utvářející se sdružení představovaly ekonomickou sílu schopnou využívat nejprogresivnějších technologií a tím postupně vytvářely předpoklady pro vytlačení do té doby převládající podoby firmy – soukromého podniku v individuálním vlastnictví. Současně s tím docházelo k postupné proměně vnitřní struktury odvětví, začala se formovat převážně oligopolní struktura trhů jednotlivých odvětví.

Uveďte hlavní důvody, které vedly k zakládání obchodních společností.

Samotný tržní mechanismus sehrál významnou roli v procesu přeměny homogenní struktury ekonomiky (dokonale konkurenční trhy) do struktury heterogenní. V podmínkách dokonale konkurenčního trhu:
a) firma usiluje o snížení nákladů, což jí přináší dodatečný zisk a zároveň vytváří ochranu před případným poklesem ceny na trhu;
b) firma usiluje o zvýšení svého tržního podílu. Silnější kapitál co do rozměru je také odolnější vůči tržním výkyvům. To ovšem předpokládá přeměnu dodatečných prostředků (realizovaných zisků) v dodatečné kapitálové statky = akumulace kapitálu.
Homogenní struktura ekonomiky nutně přerostla do struktury heterogenní. Zároveň platí, čím je intenzita konkurenčního prostředí silnější, tím je postavení firem méně stabilní. Proto firmy intenzivně usilují o posílení své pozice, usilují o její stabilizaci. Snaží se o získání výhody ve srovnání s jinými výrobci. Ekonomickou realizací výhody je mimořádný zisk posilující stabilitu firmy.

Žádné komentáře:

Okomentovat