Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Uveďte hlavní organizační formy společností a jejich základní charakteristiku.

K hlavním formám v soudobých tržních ekonomikách patří:

a) Veřejná obchodní společnost – je založena na smlouvě mezi minimálně dvěma společníky, kteří ručí za závazky společnosti celám svým majetkem. Jedná se o společnost s ručením neomezeným. Do společnosti mohou přistoupit další společníci, musí však být sepsána nová smlouva. Každý ze společníků má právo zastupovat společnost (není-li ve smlouvě uvedeno jinak) a podílí se na řízení.
b) Společnost s ručením omezeným – společníci ručí za závazky pouze do výše svého kapitálového vkladu, který jsou povinni vložit jako příspěvek ke kmenovému jmění společnosti. Tyto podíly společníků nemohou být volné převáděny ani obchodovány. Kmenový kapitál zůstává výlučně v rukou společníků. Při založení společnosti se volí jednatel (nemusí být společníkem), který vede záležitosti společnosti a zastupuje ji navenek.
c) Komanditní společnost – představuje určitou formu kombinace společnosti s ručením omezeným i neomezeným. Je to dáno tím, ze mezi společníky jsou ti, kteří ručí za společnost neomezeně (komplementáři), ale i společníci s ručením omezeným (komandisté). Společnost vedou a navenek také zastupují výlučně komplementáři, zatímco komandisté mají právo kontroly.

Žádné komentáře:

Okomentovat