Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Uveďte příklady sociální tvrdosti vyvolané působením tržního mechanismu.

Např. nerovnosti v rozdělování důchodů (ohrožení životního standardu), nežádoucí důsledky v oblasti zabezpečování vzdělání, v oblasti kultury atd.

Které formy nedokonalé konkurence znáte a podle čeho se rozlišují?

Mezi tři základní formy nedokonalé konkurence (rozlišení dle tržních struktur) patří monopol, oligopol a monopolistická konkurence. Monopol je zde užíván k označení formy nedokonalé konkurence, kdy na straně nabídky vystupuje jeden výrobce. Monopol představuje nejvyhraněnější formu nedokonalé konkurence (v moderním pojetí není chápán jako negace konkurence, ta zde eliminována není, neboť i monopol nemůže libovolně diktovat cenu a je omezen rozměrem koupěschopné poptávky). Nejtypičtější formou nedokonalé konkurence je výsada malé skupiny - oligopol. „Nejjemnější“ formu nedokonalé konkurence představuje monopolistická konkurence (konkurence velké skupiny).

Které souvislosti stojí v pozadí hospodářské aktivity vlády?

Jedná se o tvorbu a distribuci veřejných statků, které nemohou být v důsledku jejich nevyloučitelnosti ze spotřeby (nikoho nelze ze spotřeby vyloučit, spotřebitel nemusí být vždy ochoten nebo chtít za tyto statky platit) a nerivalitní spotřeby (nezmenšitelnost statků, současná spotřeba pro všechny) zabezpečovány tržně. Obdobně je na vládních aktivitách založeno zabezpečování oblastí společenské aktivity, které již svým charakterem nemohou být zabezpečovány tržně (např. státní správa a samospráva).

Žádné komentáře:

Okomentovat