Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Čím se odlišují statky normální a méněcenné?

Statky normální se definují tak, že s růstem důchodu (příjmu) spotřebitele jejich spotřeba stoupá (jejich poptávané množství roste) a důchodová elasticita poptávky je u normálních statků kladná. Pro méněcenné statky platí, že s růstem důchodu spotřebitele jejich spotřeba klesá (poptávané množství těchto statků klesá) a zároveň platí, že koeficient důchodové elasticity poptávky je záporný.


Čím se liší předpoklady kardinalistické a ordinalistické analýzy?

Kardinalistická verze teorie mezní užitečnosti vychází z předpokladu, že spotřebitel je schopen určit velikost užitku, který mu spotřeba statku přinese. Ordinalistická verze teorie mezní užitečnosti vychází z předpokladu, že spotřebitel je schopen porovnávat užitečnost jednotlivých spotřebitelských košů a vyjádřit tak svoje preference. Spotřebitel je schopen rozhodnout, která kombinace spotřeby je pro něj užitečnější, která je méně užitečná, případně, která kombinace spotřeby mu přináší stejný užitek.

Jaký závěr o poptávce můžete vyslovit, když na trhu platí: přestože roste tržní cena, zvyšuje se nakupované množství produkce?

V tomto případě bude poptávka rostoucí a cenová elasticita poptávky bude kladná. Jedná se např. o očekávání spotřebitelů, že cena statku ještě dále poroste, a proto raději dané zboží nakoupí i při rostoucí ceně (dokud je jeho cena ještě relativně nízká). Obecně se bude jednat o tzv. Giffenův statek.

Žádné komentáře:

Okomentovat