Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Musí platit podmínka MC = MR, je-li firma v rovnováze, v každém okamžiku?

Rovnost mezních nákladů s mezními příjmy musí platit pro firmu v každém okamžiku, usiluje-li o maximalizaci zisku (zároveň předpokládáme rostoucí mezní náklady jako další podmínku maximalizace zisku). Podle rovnosti MC s MR se firma rozhoduje o optimálním množství své produkce.

Pomocí kterých veličin je možno odvodit nabídkovou křivkou firmy a vysvětlete, proč jednotlivé veličiny jsou důležité pro odvození.

Na dokonale konkurenčním trhu bude firma volit takový rozsah výstupu, při kterém dojde k vyrovnání mezních nákladů a mezního příjmu (ceny), tento bod označujeme jako bod vyrovnání. Tato skutečnost signalizuje těsný vztah mezi křivkou mezních nákladů a nabídkovou křivkou firmy, který můžeme vyjádřit tak, že pro dokonale konkurenční firmu je rostoucí křivka mezních nákladů ilustrací nabídkové křivky firmy. Nabídku firmy představuje přesně rostoucí část křivky mezních nákladů, která začíná v bodě ukončení činnosti firmy (P = AVC). Při cenách vyšších než průměrné variabilní náklady bude firma vyrábět rozsah produkce odpovídající příslušné úrovni mezních nákladů, naopak, bude-li cena nižší, firma nebude vyrábět.

Žádné komentáře:

Okomentovat