Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Může být pro monopolistu výhodné (z hlediska ziskového) vyrábět větší množství produkce než to, při kterém jsou minimalizovány náklady na jednotku?

Ano, z hlediska ziskového může být pro monopolní firmu výhodné vyrábět větší množství produkce, než při kterém minimalizuje náklady. Monopol se nachází v pozici cenového tvůrce, svoji produkci realizuje za cenu, která mu zabezpečuje monopolní zisk. Optimální množství produkce je zvoleno na úrovni, kdy se rovnají mezní náklady mezním příjmům (MC = MR).

Jaké závěry je možno vyvodit z rozboru rovnováhy monopolu?

Z rozboru rovnováhy monopolu lze vysledovat následující:

a) Monopol má tendenci omezovat rozsah nabízené produkce, tento rozsah je menší, než odpovídá rozsahu, při kterém jsou minimalizovány náklady na jednotku produkce (průsečík křivek MC a AC). Nemusí platit v případě, kdy je vzhledem k nabídce monopolu vysoká tržní poptávka a bod vyrovnání nastává při vyšším množství.
b) Rozsah výroby je menší, než odpovídá maximalizaci užitku spotřebitelů, což je rozsah produkce odpovídající průsečíku MC s poptávkovou křivkou (AR) u monopolu – monopol omezuje výrobu.
c) Jakémukoliv omezení výroby zákonitě odpovídá vyšší cena, což je další podstatná výtka směřující proti monopolům.

Žádné komentáře:

Okomentovat