Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Státní finanční aktiva a pasíva České republiky

Prostředky vytvořené z výsledků rozpočtového hospodaření minulých let a z dalších finančních operací České republiky jsou jejími finančními aktivy. Závazky České republiky z minulých let jsou jejími finančními pasívy.
Součástí státních finančních aktiv je "Zvláštní účet důchodového pojištění", na kterém se vedou prostředky vzniklé jako rozdíl mezi příjmy z pojistného na důchodové pojištění a výdaji na dávky důchodového pojištění včetně výdajů spojených s výběrem pojistného na důchodové pojištění a výplatou dávek důchodového pojištění podle stavu ke dni 31. prosince příslušného rozpočtového roku. Prostředky tohoto účtu lze použít pouze
a) na zvýšení dávek důchodového pojištění,
b) na úhradu záporného salda pojistného na důchodové pojištění včetně výdajů spojených s výběrem pojistného na důchodové pojištění.


Rozpočet - kategorie s omezenou vypovídací schopností
Stav aktiv významnější než vývoj finančních operací. Problém kapitálových a běžných účtů.
Komplexní hodnocení aktiv a pasív by mělo přirozeně obsahovat hodnotu nejen budov, infrastruktury a vybavení (hmotná aktiva), ale též hodnotu "nehmotných" aktiv, z nichž jsou nejvýznamnější investice do budoucí produktivity obyvatelstva (tzv. investice do "lidského kapitálu") prostřednictvím veřejného vzdělávání a programů odborné výchovy a též prostřednictvím investic do výzkumu a vývoje, které zvyšují produktivitu celé ekonomiky.

Žádné komentáře:

Okomentovat