Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ROZSAH VEŘEJNÉHO SEKTORU

Rozsah veřejného sektoru se vyjadřuje pomocí ukazatelů, které dávají šanci na srovnatelnost. Pomocí těchto ukazatelů máme možnost porovnávat tento rozsah jak v čase (ve vývoji), tak v prostoru, mezi jednotlivými zeměmi. Hlavním ukazatelem je podíl veřejných výdajů na hrubém domácím produktu, vyjádřený v % z HDP.
Mimo finanční ukazatele můžeme ještě použít soustavu věcných ukazatelů. Zajímavým ukazatelem je např.: podíl počtu pracovníků ve veřejném sektoru k celkovému počtu pracovníků v národním hospodářství či k celkovému počtu obyvatelstva; podíl příjmů pracovníků ve veřejném sektoru k celkovým příjmům ze závislé pracovní činnosti v národním hospodářství; podíl hodnoty základních fondů ve veřejném sektoru k hodnotě základních fondů v národním hospodářství atd.
Číselné hodnoty viz učebnice.

Veřejný sektor – kritéria vymezení: - kritérium financování – je financován z veřejných financí,
- kritérium vlastnictví – státní a samosprávní vlastnictví
- legitimita rozhodování – veřejná volba = kolektivní rozhodování buď všemi, kterých se důsledek rozhodnutí týká, nebo těmi, kteří byli těmito zvoleni jako jejich zástupci
veřejná správa – výkon samosprávy a státní správy.
Veřejná kontrola – právo i povinnost veřejnosti buď přímo nebo prostřednictvím svých zástupců kontrolovat veřejnou volbu a důsledky jejího rozhodnutí.
+ Formy státních zásahů - stát jako prodávající a kupující na trzích výrobních faktorů i zboží a služeb. Regulátor, vlastník, správce. Nadán možností použít donucení.

Žádné komentáře:

Okomentovat