Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V tabulce jsou výstupy uváděny ...

V tabulce jsou výstupy uváděny v jednotkách (oděvy – stovky, potraviny – tuny). Hranice výrobních možností je vyjádřena křivkou procházející body A, B, C, D, E a F. Zobrazuje všechny maximálně dostupné kombinace produkce uvedených statků.

Bod L – nedostupné kombinace.
Body S, V – výrobní faktory nejsou využívány efektivně.

Dosahuje-li ekonomika výkonu na hranici výrobních možností, dosahuje výrobní efektivnosti = společnost nemůže zvýšit výstup jednoho statku, aniž by snížila výstup jiného statku. Výkon pod hranicí = neefektivnost. A to bez ohledu na skutečnost, zda snížený výstup je důsledkem existence nevyužívaných zdrojů nebo skutečnost, že výroba není uskutečňována efektivně.

• Efektivnost vyjadřuje, že společnost nemá možnost (při daném množství a kvalitě výrobních faktorů) zvýšit produkci jednoho statku, aniž by současně nebyla nucena omezit produkci jiného statku.

• Křivka vyjadřuje i jinou skutečnost – alternativní náklady = náklady obětované příležitosti (v pozadí rozhodovacích procesů subjektů) – při rozhodování je základem porovnání prospěchu (užitku) a s obětí (nákladem, ztrátou), které volba přinese.

Žádné komentáře:

Okomentovat