Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2. Ekonomie a její předmět

2.1 Východiska teoretického ekonomického myšlení

• Historie jako samostatné vědní disciplíny je spojována s proměnami, kterými prošla společnost a hospodářství v 18. století. Vzniku ekonomie předcházel poměrně dlouhý proces formování ekonomického myšlení. I v nejstarších památkách Sumeru, Babylónu či Egypta se můžeme setkat se zprávami o směně, obchodu, penězích, cenách atd. Je to tím, že ekonomie se dotýká každodenní aktivity člověka (ten, aby žil, musí uspokojovat potřeby – získáváním statků).

• Xenofón – (antické Řecko) vznik názvu ekonomie na přelomu 5. a 4. století před n.l. –
- spis Oikonomicos - ekonomikou se rozumí naturální hospodářství – rodinné hospodářství produkující vše nezbytné pro uspokojování potřeb domácnosti. Za nejprospěšnější hospodářskou činnost bylo považováno zemědělství. Odmítavý postoj ke směně, zejména k obchodu, jehož cílem bylo dosažení zisku. Ale postupně se tento postoj oslabuje – pokud není motivací zisk, ale získání statků, kterých se v produkci domácího hospodářství nedostává. Půjčování peněz na úrok (lichva) bylo jednoznačně odmítáno.

- Xenofón, stejně jako ostatní myslitelé, kladl důraz na zemědělskou výrobu a přesto, že domácí hospodářství byla schopna produkovat téměř vše pro vlastní spotřebu, věnoval pozornost i významu a místu obchodu a trhu.

Žádné komentáře:

Okomentovat