Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ekonomické myšlení 40. – 90. let

- pronikání směrů (marxismus, komunismus)
- 40. – 60. léta - posun doleva =› zkušenost z hosp. krize, ovlivněn liberálními směry, =› státní zásahy, které měly vynést am. hosp. z krize
- v období okupace byla jakákoli ekonomická diskuse utlumena a o to bouřlivěji se rozvíjí v krátkém období od konce války do února 1948. Základní myšlenkové proudy jsou však výrazně posunuty směrem doleva. Je tomu tak ze dvou důvodu. Prvním je zkušenost hospodářské deprese 30. let, která otřásla vírou v ekonomický liberalismus. Druhou zkušeností jsou státní zásahy vyvádějící z krize americké hospodářství.
- v r. 1945 – kapitalismus jako hospodářský a společenský systém zklamal, přežil se a měl by být vystřídán efektivnějším a humánnějším typem společnosti. Socialismus byl obecně pokládán za systém velice dynamický.
- úloha plánování byla všeobecně uznávána. V říjnu 1946 byla Národním shromážděním přijata dvouletka. V rámci plánu obnovy válkou zničeného hospodářství se řešily konkrétní cíle. Podniky měly poměrně velkou svobodu. S tím ovšem nebyli spokojeni komunisté. Jejich cílem bylo přímé řízení podniků státem podle sovětského vzoru.

Žádné komentáře:

Okomentovat