Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hlavní přínos:

- úspěšně rozpracována mikroekonomie (narozdíl od klasické školy). Mnohé poznatky jsou součástí soudobé moderní ekonomie.
- objasňování fungování mechanismu trhu a hospodářství se posunulo z roviny „přirozeného řádu“ do roviny rozhodovacích procesů hospodářských subjektů a v nich se prosazujících zákonitostí.
Vysoká úroveň abstrakce podceňovala rozvoj sociálního proudu v ekonomickém myšlení. Vzniká americký institucionalismus – T. Veblen a J. R. Commons – zdůrazňují potřebu integrace ekonomické vědy mezi ostatní společenské vědy. Chtěli, aby ekonomické teorie byly co nejblíže realitě – kvantitativní studie hospodářství. Základem analýzy se stalo poznávání institucí = právně uznaných zvyků, které se prosadili v lidském chování (zkoumání lidské psychologie).



2.3 Předmět ekonomie a její hlavní soudobé směry

Současné pojetí předmětu ekonomie se odvíjí od neoklasicismu – důležitý pojem – vzácnost. Vzácná je ta věc, která je užitečná a přitom existuje v omezeném množství v poměru k potřebám→ subjekt musí z omezených zdrojů maximalizovat efekt.

Definice ekonomie – věda o lidské činnosti, pokud se tato činnost utváří jako volba, jinými slovy, ekonomie zkoumá lidské chování jako poměr mezi cíly a vzácnými prostředky s alternativním použitím.

Žádné komentáře:

Okomentovat