Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Neoklasická ekonomie se vyvíjí prostřednictvím třech škol:

Rakouská psychologická škola – C. Menger, E. Böhm-Bawerk a F. Weiser – propracovali teorii mezního užitku, objasnění tržní poptávky. Na rozpracování teorie mezní užitečnosti se podílel i W. S. Jevons. Užití tohoto přístupu znamenalo skutečné překonání klasické školy (ti se nezabývali poptávkou).

Matematická (lausannská) škola – využívali matematický aparát na řešení otázek rovnováhy (i jiných jevů) – L. Walras – teorie celkové rovnováhy. V. Pareto – přeměna teorie mezní užitečnosti v teorii poptávky po spotřebních statcích.

Anglo-americká větev – až v 90. letech – přesun neoklasicismu do těchto zemí. A. Marshall v Anglii, J. B. Clark v USA. Clarkova verze teorie mezní produktivity byla využita při objasňování poptávky po výrobních faktorech.

Neoklasická ekonomie nebyla homogenním prvkem, ale spojovalo ji vymezení předmětu a metodologické přístupy. Odtržením přívlastku politická = přiblížení se k přírodním vědám. Nedává doporučení pro konkrétní hospodářskou politiku, dává prostor individualismu (východiskem rozhodování tržních subjektů) a používala teorie mezní užitečnosti a mezní produktivity – základ moderní mikroekonomie.

Žádné komentáře:

Okomentovat