Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jestliže se mění výnos z dodatečné jednotky ...

Jestliže se mění výnos z dodatečné jednotky výrobního faktoru, pak se mění i výnosnost daného výrobního faktoru.
Průměrný produkt (AP) – vyjadřuje výnosnost výrobního faktoru. Získáváme ho podělením celkového produktu (TP) a počtem jednotek výrobního faktoru.

Zůstává zde ale i problém poměru mezi používanými výrobními faktory. Je-li např. rozsah půdy a kapitálu dán, je výnos závislý na množství použité práce a platí, že nejdříve každá dodatečná jednotka práce nejen zvyšuje výnos (celkový produkt), ale roste i produkt mezní. Určitá dodatečná jednotka práce dosahuje maximálního přírůstku produkce (maximalizován MPL) a zapojení každé další jednotky práce již bude provázeno poklesem MPL (klesá výnosnost dodatečné jednotky práce) – prosazuje se působení zákona klesajících výnosů. Výnosnost výrobního faktoru práce (pomocí AP) však ještě poroste, ale klesající mezní produkt si postupně vynutí i pokles výnosnosti výrobního faktoru.

Zákon klesajících výnosů se prosazuje v krátkém období. Při dané kvalitě výrobních faktorů se výrobce snaží o dosažení jejich optimální kombinace (v rámci nejrůznějších omezení – peněžní). Změní-li se kvalita faktorů nebo omezení, pak se optimalizace přesouvá do jiných podmínek.

Žádné komentáře:

Okomentovat