Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Intenzita práce

Intenzita práce – množství práce vynaložené za určitou časovou jednotku. S jejím růstem se zvyšuje pracovní výkon a tím i vyrobená produkce.
Produktivita práce – ta zase vyjadřuje účinnost vynaložené práce. Produktivita roste, jestliže stejným množstvím práce je výrobce schopen vyprodukovat větší množství práce. Opírá se především o zdokonalování strojů, výrobních zařízení, výrobních zařízení, technologií.
Dělba práce – průvodní jevem vynakládání práce, ovlivňuje produktivitu a výrobu vůbec. I pokud člověk vykonává práci izolovaně, je to v rámci společnosti. K uspokojení potřeb využívá statky vyrobené i jinými výrobci, stejně tak i jeho vyrobené statky spotřebovávají druzí. Je to specializace účastníků výroby na jednotlivé pracovní operace. Produkce je zpravidla výsledkem součinnosti mnoha výrobců.

Přirozená forma dělby práce – pracovní činnost se dělila mezi muže a ženy, staré a mladé. Už tehdy se projevovala vyšší produktivita (silní lovili). Významnými mezníky se staly procesy společenské dělby práce. V první došlo k oddělení pastevectví od zemědělství a ve druhé se vydělilo řemeslo. Rozvoj výrob pak vyústil i do osamostatnění obchodu jako činnosti. Postupem času došlo k rozvoji dělby práce podle pracovních operací. Dělba práce tyto operace osamostatňuje a specializace výrobce na určitou operaci výrazně zvyšuje jeho produktivnost. Současně prohlubuje vzájemnou závislost výrobců – KOOPERACE. Kooperace i dělba práce mají mezinárodní rozměr.


Článek podporuje:
plastové ohebné hadice pro chladící kapaliny

Žádné komentáře:

Okomentovat