Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

- po únoru 1948 se komunistické představy ...

- po únoru 1948 se komunistické představy stávají skutečností. Nejtragičtější období představuje první polovina 50. let, kdy kafkovský stroj vykonstruovaných procesů stravuje bez ohledu na levicovost nebo pravicovost naprostou většinu významnějších ekonomů.
- v druhé pol. 50. let se před ekonomy i politiky objevil delikátní problém nevhodnosti sovětského hospodářského modelu v podmínkách Československa. Tyto skutečnosti vyvrcholily pokusem o první československou hospodářskou reformu.
- reformní doba – 60. leta
- přispěly k reformnímu ovzduší i některé snahy o hospodářské změny v „chruščevovksém“ SSSR. Projevy vlivu je možno hledat ve stále výraznějším odmítání tuhého ekonomického centralismu. Objevil se požadavek decentralizace ekonomických pravomocí – zvětšení rozhodovacího prostoru podniků na úkor plánovacího centra. Začínalo se o řízeném socialistickém trhu
- na počátku 60. let se stal ředitelem Ekonomického ústavu ČSAV Ota Šik.Pod jeho vedením se tvůrčí potenciál českých akademických ekonomů posunuje ke skutečné teorii.
- jedním z klíčových momentů teoretického vývoje 60. let byla diskuse K otázkám řízení národního hospodářství publikovaná na stránkách časopisu Politická ekonomie.

Žádné komentáře:

Okomentovat