Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kombinování vnějších a vnitřních faktorů

 otřesy vznikají vně ek., ale vnitřní fungování ek. je šíří a udržuje
 základním vnitřním mechanismem jsou investice (očekávání příjmů nebo změny produktu ovlivňují poptávku po I)

Princip akcelerátoru
 mocný činitel vyvolávající hosp. nestabilitu neboli změny produktu se mohou mnohonásobně projevit jako obrovské změny v I (neboli teorie o faktorech ovlivňujících I)
 zásoba kapitálu (zásoby nebo zařízení) je závislá na výši produkce (přírůstky k této zásobě = čisté I pouze roste-li produkt  končí prosperita  pokles prodeje  prodej na příliš vysoké úrovni)
 podle tohoto principu musí prodeje růst stále stejnou rychlostí, mají-li I zůstat stálé

Interakce mpl a akcelerátoru
  produkce v odvětvích obráběcí stroje   důchodů   V na stravu a oblečení  mpl změny produktu  zastavení růstu prodeje textilu či pokles, I dosáhnou sedlového bodu, klesne-li GNP rychle  akcelerátor negativní I, ale I do budov a zařízení nemohou být záporné (= sedlo)  potřeba obnovovacích I  oživení
 sotva začne produkt růst, zvyšování produkce vyvolá prostřednictvím akcelerátoru nové I, které zvýší produkt prostřednictvím mpl

Předvídání HC
 prognózování je spíše uměním než vědou
 elektrometrické modely a prognózování (Jan Tinbergen, L.Klein, Data Resources Inc. DRI – počítačoví modely, analytický rámec, rce AS a AD  odhady parametrů MPC, koef. akcelerátoru…  sys. rnic)

Žádné komentáře:

Okomentovat