Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Podkladem pro projednání ...

- podkladem pro projednání úvěru s bankou jsou celkové náklady na stavební investiční akci. Ve zjednodušené dokumentaci investor vyjadřuje účel a cíle investice a celkovou výši nákladů, rozpočet projektu (účelem je sledování čerpaných nákladů v průběhu investiční výstavby) je podkladem pro sjednání úvěrových podmínek a výše úvěru. U investic do strojů a nemovitostí je podkladem projednávání úvěrové potřeby vymezeno kupní cenou nemovitosti, stroje či jejich souboru. Uplatňuje se princip tzv. podílového financování
- investiční úvěry jsou poskytovány buď z vlastních zdrojů úvěrového institutu nebo se jedná o investiční půjčky financované z veřejných zdrojů (např. programy podpory malého a středního podnikání, programy podpory ekologických investic, aj.)
- v ČR pomáhá tyto zřizovat Českomoravská záruční rozvojová banka + programy EU Operační program podpory podnikání

Posouzení investičního úvěru
náklady velmi rozdílné, liší se u jednotlivých institutů a programů, cca 2-3 % nad referenční sazbu
časový rámec vzniku fixních výdajů po celou dobu úvěrování; lhůty splatnosti se začínají počítat od termínu dohodnutého v úvěrové smlouvě (podpis smlouvy, první čerpání úvěru, ukončení investiční akce apod.); někdy je uplatňována tzv. karenční lhůta (odklad zahájení splátek úvěru); investiční úvěr se zpravidla splácí ve stejných čtvrtletních spl.
rychlost opatření dlouhá jednání, min. 4 týdny
poskytnutí záruk osobní i reálné záruky
délka splatnosti úvěru často shodné s délkou odepisování pořizovaného majetku
možnost výpovědi dle zvláštních ujednání
formality obsáhlé žádosti o úvěr

Žádné komentáře:

Okomentovat