Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Úloha státu a sociálně tržní ekonomika

 Fungování trhu je spojeno s řadou typů tržních selhání (např. znečistění či vznik monopolů), a proto není možné ponechat vývoj hospodářství pouze působení spontánních tržních sil. V tomto momentu zde nastává prostor pro státní zásahy.

 V současných ekonomicky vyspělých zemích je tržní ekonomika více než pouhou technickou podobou směny. Tržní ekonomika obsahuje významné prvky ochrany svobody a prvky tzv. „sociálního kompromisu“. Tj. sociální opatření by měla být v souladu s tržními podmínkami, nesmějí však narušovat síly konkurence nebo funkční životaschopnost výroby na svobodném trhu, pak se hovoří o sociálně tržní ekonomice.

Produkční možnosti
 Ve společnosti, kde výrobní faktory ve svém souhrnu jsou v dané chvíli omezeny, vzniká mnoho možných kombinací různých výrobků.

 Motivační příklad:
Uvažujme pro jednoduchost model, v němž společnost používá své výrobní faktory (půdu, železo, stroje, elektrickou energii, práci dělníků, práci inženýrů, práci programátorů atd.) k výrobě pouhých dvou výrobků: bot a automobilů.
Předpokládejme, že společnost se snaží vždy využít své zdroje maximálně, nenechat ani část zdrojů bez využití. Všechny kombinace bot a automobilů, které budeme zkoumat, jsou dosaženy při plném využití zdrojů.

Žádné komentáře:

Okomentovat