Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Cenová regulace monopolu

 Tento druh regulace představuje centralizované stanovení ceny konkrétních statků (viz. následující obrázek).

 Jestliže monopol není regulován, bude nabízet produkci QM cenu PM . Společensky efektivní by však bylo, aby se mezní náklady (MC) rovnaly meznímu užitku (MU). Ekonomická regulace tedy stanoví monopolistovi cenu, aby platilo MC=MU. Tato cena odpovídá průsečíku křivky poptávky s křivkou mezních nákladů v bodě R. Regulovaná cena je ve výši PR, odpovídající objem výroby je QR . Při regulované ceně zaniká monopolní zisk a monopol realizuje jen normální zisk.

 Má se regulovat cena statku nabízeného monopolem?
 Velmi důležitou skutečností ke zodpovězení této otázky je skutečnost, zda-li vstup na trh, který je ovládán monopolem je volný (resp. jak velké jsou překážky vstupu)?
 Jestliže na trh mohou vstupovat nové firmy, pak regulace ceny může mít nakonec nežádoucí důsledky (např. deformace trhu v podobě nedostatku statků s regulovanými cenami).
 Pokud je monopolní cena regulována, může si monopolní firma dál pohodlně vegetovat na trhu jako „líný monopol“, který se nemusí bát potenciální konkurence. Regulace ceny může vést k zakonzervování monopolu – změní krátkodobý monopol v dlouhodobí.

Žádné komentáře:

Okomentovat