Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Průměrné náklady

 Průměrné náklady jsou náklady na jednotku produkce (celkové náklady dělíme objemem produkce): AC = TC / Q

 Funkce průměrných nákladů má zpravidla charakteristický tvar písmene U. Její průběh lze vysvětlit pomocí průběhu dalších nákladových funkcí:
* průměrných fixních nákladů: AFC = FC / Q
* průměrných variabilních nákladů: AVC = VC / Q
platí: AC = AVC + AFC

 Průměrné fixní náklady jsou fixní náklady na jednotku produkce. Průměrné fixní náklady s růstem produkce klesají (jedná se o klesající funkci – hyperbola). Pro malá množství produkce se fixní náklady významně podílejí na celkových nákladech, a proto jsou průměrné náklady klesající i v případě, když průměrné variabilní náklady rostou. Pro vyšší objemy produkce však podíl fixních nákladů klesá a převládne vliv variabilních nákladů.
Průměrné a mezní náklady
 Průměrné variabilní náklady jsou variabilní náklady na jednotku produkce. Funkce průměrných variabilních nákladů má zpravidla charakteristický tvar písmene U. Počáteční pokles bývá způsoben osvojením si výroby, naučení se výrobnímu postupu (tzv. zkušenostní křivka) či snižováním nákladů na uvedení strojů do optimálního chodu apod. Postupný nárůst od určitého objemu produkce je způsoben vzrůstajícími administrativní a organizační problémy s řízením velké produkce (firmy).

Žádné komentáře:

Okomentovat