Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rovnováha monopolu

 Optimální objem produkce je QM, neboť v bodě E se protínají funkce mezních nákladů (MC) a mezního příjmu (MR). Firma přitom dociluje cenu PM, protože funkce D je funkcí poptávky po jejím produktu. Jelikož při produkci QM jsou průměrné (jednotkové) náklady (AR) menší než docilovaná cena, dosahuje firma ekonomického zisku, a to o velikosti m z každé jednotky produkce. Zisk m se nazývá monopolním ziskem.

 V podmínkách monopolu neexistuje nabídková křivka, protože neexistuje jedinečný vztah mezi cenou a množstvím. Rozhodování monopolisty o optimálním objemu produkce, založené na principu rovnosti mezních nákladů a mezních příjmů (MC=MR) je určeno klesající poptávkovou křivkou a jejím specifickým tvarem, protože z těchto okolností vyplývá klesající charakter a tvar křivky mezních příjmů.

Chování monopolu
 V porovnání s dokonale konkurenčním trhem nabízí monopol menší množství a za vyšší cenu. Dosahuje ekonomického zisku, který nazýváme monopolním ziskem. Platí-li spotřebitelé vyšší cenu, dochází k přerozdělování zisku na úkor spotřebitelů a ve prospěch monopolu.

Žádné komentáře:

Okomentovat