Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Statky, užitečnost a vzácnost

 Některé z užitečných předmětů - statků - jsou dostupné lidem (v určitých místech) v množství, které převyšuje jejich potřebu. Např. kdo na břehu moře potřebuje mořskou vodu ke koupání, má ji k dispozici víc, než potřebuje, a nemusí vynaložit ani námahu, ani peníze. Jde o tzv. volný statek.

 Užitečné předměty - statky - jsou dostupné v omezeném množství, přesněji řečeno v množství menším, než by lidé rádi použili. Každý by si rád pochutnal na houbové smaženici, ale v lese je omezené množství jedlých hub. Jde o vzácné statky.
 Statky, které lidé vyrábějí, neboli výrobky vyžadují lidskou práci, nástroje a jiná výrobní zařízení, stejně jako surovinu, z níž se vyrábějí. Práci, výrobní zařízení a surovinu nazýváme výrobní zdroje, výrobní faktory nebo také vstupy výroby.
 Lidská práce je vzácná. Drtivá většina surovin je vzácná. Výrobní zařízení je rovněž vzácné. Z toho plyne, že výrobky jsou vždy vzácné statky - k jejich výrobě jsou nutné vzácné zdroje.

 Služby mají podobnou vlastnost jako statky: jsou to užitečné činnosti, které jedni lidé provádějí pro druhé. Službou je činnost holiče, který vám stříhá vlasy, ale i činnost učitele, který vysvětluje matematiku, činnost prodavačky, která vám prodá kabát, řidiče, který řídí autobus, ale také zvukaře v televizním studiu, který snímá zvuk k filmu.

Žádné komentáře:

Okomentovat