Pri tvorbe vychodisek je nutno zvazovat :
- teoreticke znalosti z prakticke zkusenosti z modelovani, kvalitu datove zakladny, uzitou metodiku a technicke prostredky
- obecne kroky pro tvorbu modelu
- dynamizace modelu se provadi zmenou vstupnich dat a upravou predpokladu
Cilem a ukolem rizeni je sladeni hospodarske cinnosti, coz vychazi z technicko-organizacni charakteristiky daneho podniku.
Hospodarna vyroba, rizeni vlastni vyroby spotreby a optimalni vytizeni kapacit spolu s organizaci prace – musi byt tezistem hospodarske cinnosti podniku a modelovani.
Pro vystup muzeme uzivat napr.tyto merove jednotky, ktere charakterizuji ukazatele objemu produkce :
1. Hruby vyrobni obrat (HVO) – obsahuje hodnotu hotovych vyrobku, polotovaru, nedokoncenych vyrobku, vyrobenych firmou za dane casove obdobi, vcetne zmeny stavu zasob. Jedna se o hodnotove vynalozenou a zhmotnelou praci ve vsech cinnostech podniku, ktera je urcena pro cizi I vlastni potrebu.
2. Hruba vyroba (HRV) – predstavuje objem praci vykonanych v danem casovem obdobi. Rozdil od HVO lze vyjadrit vztahem, ze HVO = HRV + vnitropodnikovy obrat
3. Vyroba zbozi – predstavuje cast hrube vyroby, a to dokoncenou vyrobu, ve ktere jiz neni obsazena zmena stavu zasob polotovaru a predmetu postupne spotreby vlastni vyroby a nedokoncenych vyrobku
Žádné komentáře:
Okomentovat