Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jsou klesající s počtem skladovaných jednotek.

Jsou klesající s počtem skladovaných jednotek. Náklady z nedostatku zásob jsou ve formě zisku ušlého z nedodaných výrobků, nebo penále. Optimální výše zásob přináší minimální celkové skladovací náklady. Nc = (PC dodávky * spotřeba / velikost dodávky) + (prům. nákl. na jednotku * velikost dodávky / 2) + cena za jednotku * spotřeba za období
Nejčastěji je používán EQQ ekonomická velikost objednávky = sqrt (2*Pcdodávky*spotřeba/prům náklady na sklad. Jednotky).
Výše pojistné zásoby je odvislá od proměnlivosti poptávky, výše skladovacích nákladů a výše ztrát plynoucích z nedostatku zásob. Plánovaná denní spotřeba zásob = denní spotřeba * (T1/2 + T2).
Zásoby přináší výhody : využití množstevních slev, snižují riziko neuspokojení poptávky, spekulace na růst hodnoty zásob v čase.

44.6.4. Rozhodování o pohledávkách
O poskytnutí obchodního úvěru firmy rozhodují v rámci své úvěrové finanční politiky. Může nabídnout : placení při dodání, opožděné placení, placení předem a placení postupné. Optimální úroveň poskytnutých úvěrů je dána rovnováhou mezi ziskem z většího objemu prodeje a mezi náklady a rizikem. Podnik řeší : zda poskytnout, stanovení limitu, kontrola pohledávek, sběr informací o odběratelích, analýza a plánování úvěrových vztahů. Rozhoduje se dle výše očekávaného zisku a pravděpodobnosti, že zaplatí.

Žádné komentáře:

Okomentovat