Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

85. Vysvětlete co umožňují metody síťové analýzy.

85. Vysvětlete co umožňují metody síťové analýzy. Charakterizujte postup před zahájením prací na projektu při aplikaci metody CPM. Vysvětlete metodu CPM (obsah a postup časového výpočtu síťového grafu) a výsledky aplikace této metody při řízení projektu. Charakterizujte význam analýzy zdrojů a její typické úlohy při aplikaci metody CPM.
Metody síťové analýzy umožňují plánovat rozsáhlé, složité a komplexní projekty s cílem určit optimální lhůtu řešení a realizace projektu s využitím disponibilních zdrojů a s dodržením předepsaných nákladů na řešení. Umožňují poměrně jednoduchou automatizaci pomocí počítače. Jednoduše a úsporně modelují velmi složité projekty. Tyto modely je možné matematicky vyhodnocovat, aktualizovat a optimalizovat z různých hledisek. Využívání metod síťové analýzy prokazatelně umožňuje zdokonalovat projektové, výrobní a jiné procesy poskytováním přesných, obsáhlých a pohotových informací pro rozhodování ve všech fázích procesu řízení složitých procesů.
Postup před zahájením prací na projektu při aplikaci metody CPM: Především je nutné rozdělit projekt na jednotlivé části a úkoly, které se podle potřeby dále dělí na dílčí úkoly. Je-li vypracována tato struktura projektu, je možné pro jednotlivé dílčí úkoly stanovit činnosti. Dále je třeba vymezit závislost nebo nezávislost činnosti. Činnosti členíme na aktivní činnosti (přispívají k dosažení určitých událostí, kladou nároky na čas a ostatní zdroje), činnosti čekací (kladou nároky na čas, nekladou nároky na ostatní zdroje), činnosti fiktivní (nepředstavují žádnou skutečnou práci, mají nulové časové ohodnocení). Sestavením seznamu činností s návaznostmi a seznamem uzlů (událostí) je vytvořen model logiky průběhu celého projektu.

Žádné komentáře:

Okomentovat