Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

33.10. Oblasti finanč33.11. ní analýzy podniku

Pro praxi se vyčlenilo několik praktických ukazatelů, které mají vypovídací schopnost o finanční situaci podniku. Ty jsou členěny do skupin podle toho, ke kterému cílu finančního řízení má analýza sloužit.
Pro posouzení finančního hospodaření jsou rozděleny na analýzu fin. stability (dlouhodobá – struktura kapitálu pomocí zadluženosti, a krátkodobého – platební schopnost pomocí likvidity), analýzu výnosnosti podniku (efektivnost – rentabilita a aktivita) a na analýzu kapitálového potenciálu (tržní hodnota firmy).
Pro posouzení oblastí je rozděleny ukazatele analýzy na ukazatele : zadluženosti, platební schopnosti, aktivity, rentability, tržní hodnoty firmy.

33.11.1. Ukazatele zadluženosti

Měří rozsah financování cizími zdroji. Finanční struktura podniku je podíl vlastní a cizích zdrojů. Kapitálová struktura je pouze dlouhodobý kapitál z něhož se financují stálá aktiva a část aktiv oběžných. K formulování dluhové politiky je využíváno dvou pravidel : pravidlo vertikální kapitálové struktury – vlastní a cizí zdroje 1:1; zásada, že podíl vlastního kapitálu by měl být vyšší než podíl cizího kapitálu. Hlavní motiv k cizím zdrojům je, že jsou levnější.

Žádné komentáře:

Okomentovat