Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Charakteristika postupu plánování:

Charakteristika postupu plánování: uvědomění si příležitosti, stanovení cílů, dále vyhodnocování a hledání možností postupu činností a výběr vhodné varianty, vypracování podpůrných plánů, návrh rozpočtu.
Principy uplatňované v průběhu plánování: 1.) princip omezujícího faktoru (při výběru možností vzít v úvahu faktory, které jsou pro dosažení cílů omezující), 2.) princip pružnosti (případné změny zabudovat do plánů), 3.) princip závazku (plán musí obsahovat období, které je dobře předvídatelné, krátkodobé plány musí být koordinovány s dlouhodobými), 4.) princip navigační změny (v případě nutnosti přehodnotit a přepracovat plány, zabudování pružnosti do plánu).
Charakteristickými znaky plánu jsou účel a časový horizont. Z časového hlediska známe plány dlouhodobé, střednědobé, krátkodobé. Každý plán má i prostorový rozměr, vymezuje oblast činnosti nebo organizační jednotku, které se týká.
Podnikový plán je nástroj převodu vybrané strategie do činnosti podniku. Plán podniku musí být věcně a časově provázán ve všech svých částech.

72. Charakterizujte stabilitu plánu. Vysvětlete podstatu metody klouzavého plánování.
Stabilita plánu znamená jeho rovnováhu s podmínkami a předpoklady ovlivňujícími jeho tvorbu. Plán musí být adaptabilní, změní-li se podmínky a předpoklady, musí se tyto změny do plánu promítnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat