Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dividendová politika podniku :

Dividendová politika podniku : pasivní reziduální (až když už není kam investovat), stabilní (kmenové dividendy kopírují výši zisku po odečtení prioritních dividend), stálá výše dividendového podílu (každý rok stejné % ze zisku), nízké dividendy během roku a na konci dividendová prémie.
Odpisy – ta část IM, která se zahrnuje během roku do nákladů a slouží k jeho udržování a obnově. Jsou stabilnějším zdrojem financí než zisk. Jsou vytvářeny i když zisk není.

42.6. Externí finanč42.7. ní zdroje
Bankovní úvěry – úvěrová smlouva je označována jako dlužní úpis. Hypotekární úvěr tehdy, když podnik dá do zástavy určitou nemovitost. Banky tak emituje hypotéční zástavní listy a z jejich tržeb financuje tento úvěr. Lze financovat i pomocí dodavatelských úvěrů (především na stroje a technologické celky), je to podmíněno stálým vlastnictvím dodavatele.
Obligace – CP vyjadřující dlužnický závazek vydavatele obligace. Rozlišuje se nominální úroková sazba, doba životnosti a způsob splácení (jednorázové nebo splátkové). Anuitní roční splátka = NH * ((i*(1+i)^n)/ (1+i)^n)-1). Hodnocení podniku provádí ratingové firmy, kdy posuzují úvěruschopnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat