Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Akcie – kmenové (právo na dividendy, hlasovací, na majetku) ...

Akcie – kmenové (právo na dividendy, hlasovací, na majetku) a prioritní (přednostní právo dividend a likvidačního zůstatku) akcie maximální podíl 1:1. Náklady na emisi akcií, nemají datum splatnosti, nevyžadují platby,

42.8. Zvláštní formy financování dlouhodobých potřeb podniku
Finanční leasing – minim. 20% doby životnost, minimálně 3 roky. Leasingový koeficient = suma všech úhrad / PC prostředku. Výhody (splátka jde do nákladů, není třeba kapitál, neztrácí likviditu firmy, lze snadněji získat než úvěr) a nevýhody (náklady vyšší než na úvěr, zásahy do předmětu pouze se souhlasem pronajímatele, nebezpečí bankrotu leasingovky).
Forfaiting – odkup dlouhodobých pohledávek, ovšem jen těch co jsou bankovně jištěné. Po odkoupení se forfaitér stává majitelem pohledávky a nemůže ji požadovat proplatit od podniku. Má fázi kontraktační (forfaitér dá seznam bank, od kterých bude akceptovat záruku) a realizační. Nevýhodou je že lze zatím jen u zahraničních obchodních operacích.
Projektové financování – zatím jen u velkých firem a rozsáhlých investičních akcí. Značná část rizika je přenášena na banky, ty projekt financují úvěry, ale mohou potom rozhodovat o odbytu výrobků z projektu atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat