Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

43. Krátkodobé finanč44. ní rozhodování podniku.

43. Krátkodobé finanč44. ní rozhodování podniku. Řízení oběžného majetku, řízení pracovního kapitálu, financování krátkodobých kapitálových potřeb
44.1. Krátkodobé fin.rozhodování
Souvisí s operativním rozhodováním o zajištění běžné provozní činnosti podniku. Je odvozováno od cílů stanovených v krátkodobém fin.plánu – zajištění krátk.platební schopnosti. Platební schopnost zajišťuje dostatečná likvidita podnikového majetku, proto tedy mezí úkoly fin.manažera patří rozhodování o velikosti a struktuře jednotlivých složek oběžného majetku a o způsobu financování krát.potřeb podniku.
44.1.1. Rozhodování o krátkodobém majetku
Oběžný majetek se spotřebovává v jednom výrobním cyklu(použitelnost 1 rok). Tvoří jej zásoby, pohledávky a PP + krát.fin.majetek krátkodobé povahy. Koloběh oběžných aktiv:MateriálvýrobavýrobkyprodejpohledávkyinkasoPPzásobovánímateriál…
Je důležité udržovat oběžný majetek na určité přiměřené výši = plynulost chodu podniku+vázanost PP v jednotlivých složkách oběžného majetku+rychlost přeměny na PP+schopnost krýt krátkodobé závazky.
Pro stanovení výše oběžného m.se používá 2 metod: globální postup (stanovení potřebné výše pracovního kapitálu), analytický postup (stanovení optimální výše jednotlivých složek oběžného m.)

Žádné komentáře:

Okomentovat