Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jde o to, aby dílčí kolektivy pracovníků, ...

Jde o to, aby dílčí kolektivy pracovníků, dílčí organizační jednotky sice „táhly za různé provazy odpovídající jejich potřebám a zájmům, ale z hlediska firmy ve stejném směru“. V rámci celkové strategie firmy jsou formulovány dlouhodobější dílčí cíle, za jejichž dosažení jsou odpovědné konkrétní osoby.
Přednosti MBO: - MBO nutí manažery přemýšlet o plánování z hlediska výsledků a nejen z hlediska jednotlivých činností či práce, - MBO nutí manažery určit takovou org. strukturu, která umožňuje účelné a hospodárné dosahování cílů, - MBO podporuje pracovníky, aby se se svými cíly ztotožnili, - MBO je budováno na „sebekontrole“ a „sebeřízení“, - MBO pomáhá při vývoji účinné kontroly.
Proces úspěšného řízení podle cílů: Ideálně začíná na vrcholu firmy a má podporu výkonného ředitele. Cíle mohou také vycházet z divizní úrovně nebo i z úrovně nižší. Prvním krokem managera při určování cílů je stanovení toho, čeho by mělo být dosaženo z hlediska účelu, poslání či významných cílů firmy v daném plánovacím období. Cíle je třeba předběžně seřadit z hlediska jejich nadřazenosti. Když podřízení manažeři byli informování o přiměřených všeobecných cíle, přistoupí jejich nadřízený spolu s nimi k vytváření jejich cílů. V této fázi je úloha nadřízeného mimořádně významná. Nadřízení musí naslouchat a spolupracovat s podřízenými a také nést odpovědnost za přiměřenost cílů svých podřízených. Cíle musí mít vazbu na potřebu kapitálu, materiálních a lidských zdrojů. Určování cílů je obtížný úkol, vyžadující rozumné usměrňování nadřízeným a rozsáhlou praxi podřízeného.

Žádné komentáře:

Okomentovat