Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Daňová politika podniku

Snaží se maximalizovat svůj zisk. Dříve byla snaha maximalizace bilančního zisku, ovšem měl by se maximalizovat zisk ekonomický, kde se přihlíží k oportunitním nákladům. Je snaha maximalizovat zisk po zdanění. Optimalizace daňového zatížení lze jen u dani z příjmu. Jde o způsob odepisování, oceňování zásob a tvorbu zákonných rezerv.
Odepisování je buď rovnoměrné (odpis=(PC*sazba v %)/100) nebo zrychlené (odpis1.roku=100/4, odpis dalšího roku = 2*75 / 5-1). Při zrychleném odpisování lze v prvních letech více ušetřit na daních.
Způsob oceňování zásob je metodou průměrných skladovacích cen (při růstu cen vstupu je výhodnější tato metoda)nebo metodou FIFO (vyskladňuje se nejprve za starší ceny).
Tvorba zákonných rezerv je pouze pro tvorbu rezerv na opravu HIM minimálně ve druhé odpisové skupině. Jejich důsledkem nesmí být technické zhodnocení majetku.

Dluhová politika podniku
Jde o to jak velkou relativní zadluženost firma zvolí. Vlastní zdroje financování jsou nejdražší. Při financování cizími zdroji vzniká daňová úspora. Je třeba nalézt optimální poměr mezi vlastními a cizími zdroji.

Žádné komentáře:

Okomentovat