Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Emise obligací, Hypoteční zástavní listy

Emise obligací ministerstvo financí
Každý emitent, který zamýšlí vydávat CP prostřednictvím volného prodeje musí požádat o povolení emise. Součástí žádosti je návrh prospektu CP, návrh vzoru CP, případně další podmínky. Prospekt musí obsahovat pravdivé informace týkající se právního, hospodářského a finančního postavení emitenta. Musí obsahovat obchodní jméno emitenta, IČO, rok založení firmy, právní formu, složení statutárního orgánu. Dále musí obsahovat předmět podnikání, postavení na domácím a zahraničním trhu, finanční výsledky za poslední tři roky doložené roční závěrkou, objem emise, druh CP, prohlášení odpovědných osob, že skutečnosti ve prospektu uvedené jsou úplné a pravdivé.

Hypoteční zástavní listy
Dluhopisy (úvěrový CP). Těsně souvisejí s hypotečními úvěry – úvěry na nemovitosti (katastr nemovitostí), které jsou zajištěny zástavou této nebo jiné nemovitosti.
Emituje je banka (hypoteční banky), která má od centrální banky povolení k této činnosti. Prodejem hypotečních zástavních listů získá banka prostředky, které dále používá.
Hypoteční zástavní listy bývají veřejně obchodovatelné (přes instituce – burza, RM systém – registrované místo).
Pro jejich majitele je zajímavé, že výnos je osvobozen od daně z příjmu.

2 komentáře:

  1. Kdo treba nahodou nevi co je EMITENT - společnost nebo jiný subjekt vydávající cenný papír

    OdpovědětVymazat
  2. Hypoteční zástavní list je obligace (dluhopis), emitovaná bankou (ta ze zákona má možnost jako jediná tyto dluhopisy vydávat). Krytý je zástavním právem na nemovitosti.
    Jejich výtěžek používají (a jsou povinny používat) banky na financování hypotečních úvěrů (je kryt tímto zástavním listem a přímo tak vlastně nemovitostí). 10 % z objemu zdrojů, které banka získá pomocí HZL, si může uplatnit jinak, než na financování zmíněných úvěrů (tyto možnosti jsou však opět omezené). Tyto zdroje musí banky evidovat pečlivě; účetně pak odděleně. Centrální banka (v případě Česka tedy ČNB) dohlíží na dodržování těchto podmínek.

    OdpovědětVymazat