Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nástroje a cíle fiskální politiky

Ovlivňování se může uskutečňovat automaticky na základě stanovených pravidel, nebo má podobu zásahu, opírajícího se o jednorázové rozhodnutí příslušného státního orgánu. Odlišují se opatření: - opatření záměrná (diskreční) založená na jednorázovém rozhodnutí.
- vestavěné stabilizátory, která po zavedení do E působí automaticky (progresivní zdanění, pojištění pro případ nezaměstnanosti, státní nákupy a výkup zem. produkce)
V expanzi ekonomiky rostoucí daňové zatížení (progresivní zdanění) snižuje poptávku (zpomaluje její růst), naopak ve fázi recese působí snížené zdanění proti poklesu poptávky.

Základními nástroji fiskální politiky státu jsou:
- na příjmové straně státního rozpočtu čisté daně
- na výdajové straně výdaje na nákup výrobků a služeb

Schématicky: ČISTÉ DANĚ \ AD \ ZAMĚSTNANOST
STÁTNÍ NÁKUPY / AS / CENOVÁ STABILITA

Dopady změn nástrojů na agregátní poptávku:
- růst státních výdajů na nákup výrobků a služeb => projeví se růstem AD. Funguje multiplikace dodatečné jednotky státních nákupů. Projevuje se multiplikační efekt státních výdajů. Multiplikátor státních výdajů udává, o kolik se zvýší produkt, jestliže státní nákupy vzrostou o jednotku. Má stejný tvar jako investiční multiplikátor:
k2 =
Je-li mpc = 2/3, pak hodnota multiplikátoru je 3. Každá koruna dodatečných státních výdajů přináší trojnásobný efekt na straně výstupu.

Žádné komentáře:

Okomentovat