Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

28. Mezinárodní trh peněz. Definice měnového kurzu, charakteristika kurzových režimů. Změny měnových kurzů a dopady na výkonnost ekonomiky.

Národní ekonomiku nemůžeme chápat jako uzavřenou, nýbrž jako otevřenou, čili poměrně výrazně zapojenou do mezinárodního obchodu.
Zahraniční obchod definujeme jako obchod se statky a službami probíhající mezi jednotlivými národními ekonomikami. To vyžaduje rozvinutý mezinárodní měnový systém, který umožňuje zprostředkovat platby mezi jednotlivými ekonomickými subjekty a současně vytváří co nejpříznivější podmínky pro rozvoj mezinárodních obchodních vztahů. Transakce se provádějí uznanými národními měnami jako volně směnitelné měny.
Důležitou součástí je tedy také mezinárodní trh peněz, na němž se obchodují hotovostní peněžní prostředky (valuty) a likvidní bezhotovostní platební prostředky (devizy).

Měnový kurz
Měnový kurz (er) chápeme jako cenu peněžní jednotky jedné země vyjádřenou v peněžních jednotkách jiné země, tj. jako poměr, v němž se navzájem směňují dvě národní měny.
 přímý kurzovní záznam (přímá kotace) - určité množství domácích peněžních jednotek, jež je nutno vynaložit na nákup jedné jednotky měny zahraniční (29,5 CZK/€)
 nepřímý kurzovní záznam (nepřímá kotace) – množství zahraničních peněžních jednotek, které je zapotřebí vynaložit na nákup jedné jednotky domácí měny (0,034 €/CZK)

Žádné komentáře:

Okomentovat